Voorwoord

In het Zorg- en Veiligheidshuis Parkstad (ZVHP)ontmoeten de domeinen van zorg, veiligheid en justitie en de gemeentelijk domeinen elkaar. 

 

Samen pakken we met de aan ons verbonden ketenpartners complexe zorg- en veiligheidscasussen aan en dit onder regie van het ZVHP. Het gaat om casuïstiek die ketenpartners niet binnen de eigen keten kunnen oplossen en waarvoor een integrale aanpak en vaak persoonsgerichte aanpak noodzakelijk is. 

 

Outreachend werken is daarbij een van onze uitgangspunten waarbij we actief de gemeente opzoeken waar een casus manifest is. Samen met de partners pakken de casus aan, maar blijven daarbij dicht bij onze rol als procesregisseur. Het ZVHP neemt de casus dus niet over maar blijven voortdurend alert tot de casus weer beheersbaar is waardoor kan worden afgeschaald naar reguliere zorg en ondersteuning.  

 

De sociaal-demografische en sociale-economische omstandigheden alsmede het veiligheidsbeeld maken dat er in Parkstad in toenemende mate een beroep gedaan wordt op het Zorg-en Veiligheidshuis Parkstad. Onze kracht zit erin dat we samen met onze vele ketenpartners waaronder de 7 Parkstadgemeenten, een doorbraak bereiken bij multi-complexe problematiek in de meest brede zin des woord waarbij we ook maatwerk leveren ten aanzien van thema’s en problematieken die in Parkstad manifest zijn en waar onze expertise en inzet gevraagd wordt.   

 

Bij diverse initiatieven is het ZVHP dan ook ondersteunend en faciliterend, denk aan Preventie met Gezag en de wijkaanpak Heerlen-Noord en Sociaal Veilig. De ervaring en de toepassing van vaak innovatieve methodieken, kan vervolgens Parkstadbreed worden ingezet. 

 

Het ZVHP is dan ook van ons allemaal. En het is dan ook niet vreemd dat in november 2021 de politiek-bestuurlijke wens is uitgesproken om het Zorg- en Veiligheidshuis Parkstad van een eigenstandig en robuust fundament te voorzien. Daarom is er in 2022/2023 een bestuurlijk traject opgestart om te komen tot het Openbaar Lichaam/ Gemeenschappelijke regeling Zorg- en Veiligheidshuis Parkstad.

 

Daarmee leggen we vanuit het huidige bestuur, dat uit de Parkstadburgemeesters bestaat, nadrukkelijker de verbinding met de wethouders zorg in de diverse gemeenten. In 2013 , zo is de verwachting, zal de Gemeenschappelijk Regeling door de gemeenteraden worden bekrachtigd.

 

Maar niet alleen bestuurlijk wordt de verbinding tussen zorg en veiligheid manifest. We zien ook en ervaren dat ambtelijk steeds meer aandacht is voor de verbinding tussen het zorg- en  veiligheidsdomein hetgeen ik als een erkenning zie dat de meerwaarde van domeinoverstijgende samenwerking, ook bij Parkstadgemeenten intern, rendeert.

 

De samenwerking op inhoud en proces met de andere twee Zorg- en Veiligheidshuizen in Zuid-Limburg wordt nadrukkelijk gezocht. Het feit dat het ZVHP een openbaar lichaam wordt in 2023 hoeft deze samenwerking niet in de weg te staan. Maar we moeten als samenwerkende Zuid- Limburgse huizen wel oog en begrip hebben voor eenieders ontwikkelperspectief en specifieke problematiek van de regio.

 

Het jaarverslag geeft een beeld van onze werkzaamheden in de breedste zin van het woord. Daaruit blijkt ook het beeld dat ik in het begin van dit voorwoord schetste dat de sociaal-demografische en sociale-economische omstandigheden alsmede het veiligheidsbeeld van Parkstad urgentie uitstraalt en handelend optreden noodzakelijk is, waaronder de inzet van het Zorg- en Veiligheidshuis Parkstad. 

 

Namens de Parkstadburgemeesters en directie bied ik u dit jaarverslag graag aan. 

 

Burgemeester Petra Dassen-Housen, voorzitter

Voorwoord_244

 

 

Voorwoord

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...