Risicoanalyse bij terugkerende delinquenten van zware delicten, zeden en TBS, in afstemming met contactfunctionarissen OOV voor de 7 Parkstadgemeenten advisering Burgemeester.
De BIJ regeling beoogt ervoor te zorgen dat de burgemeester tijdig wordt geïnformeerd over de aanstaande terugkeer van bepaalde categorieën (ex-)justitiabelen in de gemeente. Dit gebeurt inclusief vermelding van het gepleegde delict.
Naar aanleiding daarvan wordt beoordeeld of als gevolg van deze terugkeer sprake is van maatschappelijke onrust of dreigende verstoringen van de openbare orde.
De gemeente krijgt van gevangeniswezen een art 18b melding als na de invrijheidstelling het risico bestaat op een zwaar gewelds of zedendelict. Naar aanleiding van deze melding wordt door het ZVHP een risico-inventarisatie gemaakt. Bij een hoog risico kan betrokkene worden aangemeld voor de persoonsgerichte aanpak binnen het ZVHP.
In het Jeugd Preventie Platform (JPP) worden jeugdigen besproken die door de politie en deelnemende partners worden gemeld vanwege zorgen over hun ontwikkeling en veiligheid. Binnen het JPP worden meldingen ingebracht in een keten van professionals. Het doel is om vroegtijdige criminalisering tegen te gaan.
Om te voorkomen dat jongeren (minderjarigen en jongvolwassenen tot 27 jaar) in de criminaliteit belanden of daar verder in afglijden, is het belangrijk om de jongeren meer perspectief te bieden. Om dit te bewerkstelligen en jongeren veerkrachtiger te laten worden, is het noodzakelijk om de negatieve voedingsbodem weg te nemen, de kansenongelijkheid te verkleinen en de weerbaarheid van de jongeren te vergroten. Er wordt ingezet op het vergroten van de beschermende factoren, het verkleinen van de risicofactoren en het versterken van justitiële functies in de wijk.
Onze informatiepositie versterken we als ZVHP om zo vroegtijdig het risicogedrag te signaleren en hierop te interveniëren. Om dit te bereiken werken de gemeente Heerlen en het ZVHP aan het vormgeven van een nieuwe werkwijze. Deze bestaat uit een drietraps raket.
De aanpak Sociaal Veilig is onder andere geïnspireerd op de methodiek Operatie Hartslag waarbij problemen integraal vanuit diverse disciplines en domeinen worden opgepakt; veiligheid, zorg, wonen en leefbaarheid en zal dus zeker ook op onderdelen onorthodox zijn.
Uitvoeringsteams nauw met elkaar samen. Noodzakelijke interventies en de taakverdeling worden onder voorzitterschap van het Zorg- en Veiligheidshuis besproken in een casuïstiekoverleg, bij de woonomgevingsploeg biedt het Zorg- en Veiligheidshuis procesondersteuning.
In deze teams werken naast de gemeente diverse relevante partners met elkaar samen. In het casuïstiekoverleg wordt vooral gesproken over passende hulp en ondersteuning voor personen en/of gezinnen (‘achter de voordeur’), de woonomgevingsploeg handelt bij signalen, ergernissen en ‘onvrede’ over de fysieke woonomgeving. Vanuit deze overleggen kan opgeschaald worden naar een Regieteamoverleg of PGA-aanpak binnen het Zorg- Veiligheidshuis
Op het moment dat een casus (nog) niet voldoet aan de landelijke criteria van de Zorg- en Veiligheidshuizen bestaat de mogelijkheid om de casus voor hetregieteamoverleg van het ZVHP aan te melden. In het regieteamoverleg wordt op casusniveau met betrokken partners besproken welke hulp geboden kan worden om de meervoudige problematiek op te lossen of te verminderen.
Het regieteamoverleg is een (in principe) eenmalig overleg onder voorzitterschap van het ZVHP. Als het doel van het overleg bereikt is gaan de partners aan de slag met de afspraken uit het pva. De casusregisseur bewaakt de voortgang en organiseert zelf het vervolgoverleg met de betrokkenen bij de casus. Hij/zij informeert de voorzitter van het regieteamoverleg over de voortgang van de casus.