Lokale speerpunten_204

Lokale speerpunten 2023

 

We houden oog voor de lokale wensen en ontwikkelingen. Lokale speerpunten en initiatieven verschillen daarom per regio. Onderstaand hebben wij de lokale speerpunten voor de regio Maastricht Heuvelland opgenomen. Vanuit onze samenwerking met de Zorg- en Veiligheidshuizen in Zuid-Limburg zijn wij daarmee centraal verbonden en blijven wij lokaal verankerd.

Borgen van de samenwerking (in casuïstiek) tussen ZVH, toegang voorzieningen en het voorliggend veld

De lokale netwerkstructuur is de kapstok van het integraal en (gebiedsgericht) werken. Het doel is voorkómen van een dreigende escalerende situatie. Mocht er een dreigende escalerende situatie ontstaan, dan wordt de impact beperkt door snel te handelen en daardoor snel en adequaat te de-escaleren. Wanneer het noodzakelijk is wordt opgeschaald naar de PGA. Een goede samenwerking tussen professionals is daarbij cruciaal en afspraken over wie de regie heeft als problemen groter worden en wanneer opschalen (of juist afschalen) nodig is.

 

Met de netwerkstructuur wordt een effectieve en efficiënte uitvoering gegeven aan het principe: één gezin, één plan, één regisseur. Door tijdig signalen en casuïstiek met elkaar te bespreken, zorgen we samen voor een integrale aanpak en voorkomen we dat problemen escaleren. Het uitgangspunt is maatwerk leveren op basis van wat de inwoner nodig heeft en regie en zelfredzaamheid te ondersteunen en versterken.

 

Er moet op- en afgeschaald kunnen worden naar het voorliggend veld, gebiedsteam (lokaal per gemeente ingeregeld) en het Zorg- en Veiligheidshuis. Dit schakelmoment gaan wij vanuit ZVH MH mee verstevigen en optimaliseren.

De inhoud van de problematiek en de benodigde partners bepalen waar de casus wordt ingebracht. Een casus wordt zo lang als nodig gevolgd en zo snel als mogelijk afgeschaald.

 

Het model Aanpakken Voorkomen Escalatie (AVE) leent zich uitstekend voor het inrichten van een werkwijze in het op- en afschalen van casuïstiek. Dit model wordt al in verschillende gemeenten toegepast. Deze aanpak maakt helder wie de regie heeft bij (dreigende) escalatie van problemen en wie verantwoordelijk is voor de uitvoering van de regie. Al naar gelang de zwaarte van de problematiek heeft iedere partner – van sociaal wijkteam tot ZVH – een eigen rol, taak en verantwoordelijkheid binnen de aanpak. Middels triagering wordt bepaald of opschaling naar een hoger niveau nodig en gerechtvaardigd is. Daarvoor zijn onderlinge afspraken tussen en binnen alle niveaus nodig. Het doel is om stagnerende samenwerking en ineffectiviteit van de inzet te voorkomen, zodat situaties bij een persoon of gezin niet uit de hand lopen. Het uitgangspunt blijft steeds ‘lokaal oppakken, tenzij’. Waar nodig zal ZVH MH (mee)werken aan het verstevigen en verbreden van deze structuur en het proces faciliteren.

Wat gaan we doen?

  • Investeren op de lokale samenwerking met de (sociale) wijkteams, de gemeentelijke toegang en de ketenpartners door:

    Opstellen en vaststellen van lokale afspraken over op/afschalen (in lijn met landelijke criteria);- Bijdragen aan trainen van partners uit wijkteams in de afspraken/methodiek voor op- en afschalen.

    Bijdragen aan bekendheid van partners met de afspraken over op- en afschaling.

  • Versterken van de kennis en kunde van de wijkteams door:

    Ter beschikking stellen van informatie over ZVH.

    Presentaties geven aan wijkteams over het ZVH.

dsd

Inrichting en verstevigen netwerk

Het ZVH MH wil een toekomstbestendige basisvoorziening zijn met een structurele financiële dekking voor alle basistaken en bestendige financiële borging voor plustaken. Hiervoor is nodig om de taken en positie van het ZVH, het mandaat en de rol van de procesregisseurs plus de ZVH-manager te versterken. Het ZVH staat als netwerkorganisatie voor een proactieve en effectieve communicatie richting haar bestuurders, partners en burgers.

Wat gaan we doen?

  • Herijking financiering(systematiek) tussen ZVH, beheergemeente Maastricht en Heuvellandgemeenten.

  • Vastleggen functiehuis ZVH.

  • Investeren op relaties en het netwerk door het pro-actief uitdragen van de kernboodschap van het ZVH.

Tekst

(Risico-) Jeugdaanpak in het ZVH

Het ZVH MH richt zich vanuit haar basistaak op de inzet van passende straf, hulp en ondersteuning aan jeugdigen en hun omgeving die met justitie in aanraking (dreigen) te komen. Naast de PGA-aanpak, voert het ZVH MH voor de gemeente Maastricht ook de Aanpak Risicojeugd uit. Deze is gericht op het terugdringen, verminderen van problematisch en overlastgevend gedrag plus het voorkomen van (herhaling) overlast of maatschappelijke uitval.

Landelijk is de transformatie van de jeugdzorg in volle gang. Het ZVH wil binnen de nieuwe ontwikkelingen in de jeugdzorg een plek krijgen waarin onze meerwaarde volledig wordt benut. Aansluiting op het lokaal en regionaal aanbod van ondersteuning met jeugdhulp, jeugdbescherming, jeugdreclassering en specialistische zorg is daarbij van belang.

Wat gaan we doen?

  • Doorontwikkeling PGA-Aanpak (Jeugd) en Aanpak Risico-jeugd in het ZVH MH vanuit haar basistaak en plustaak aansluitend op de landelijke ontwikkelingen.

Lokale speerpunten

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...